Nabewerking in fotografie

3 juli 2016 in Geen categorie | Reacties (0)

Je kunt tegenwoordig geen tijdschrift meer openslaan, of de foto die je ziet is bewerkt. Sommige zien het als valsspelen, maar wij zien het liever als een vorm van kunst. Door het bewerken van een foto laat je je creativiteit in de vrij loop en kun je van een foto maken wat je precies voor ogen had. Misschien maak je zelfs dingen die zonder nabewerking niet mogelijk waren geweest om vast te leggen.

Fotobewerking in modellenwereld

Rondom het retoucheren van modellen wordt regelmatig gediscussieerd. Modellen worden op zo’n manier bewerkt dat het onnatuurlijk is en een onhaalbaar beeld geeft. Vooral voor meiden in hun tienerjaren kan dit zorgen voor extra onzekerheden met alle gevolgen van dien.

Gebruik RAW data

Wil je foto’s gaan nabewerken? Dan is het een tip om je foto’s te maken in RAW data. Zodra je dan de foto hebt gemaakt, wordt deze gelijk in je camera opgeslagen zonder dat er ook maar iets mee gebeurd. Zodra je foto’s schiet in JPEG, wordt het bestand al omgezet (bv de witbalans of scherpte) voordat je er ook maar iets mee hebt gedaan. Dit is iets dat je juist wilt voorkomen. Meer leren over fotograferen?

Basis bewerkingen

Er zijn een paar bewerkingen die bijna standaard worden gemaakt. Ten eerste is er de horizon wijzigen. Het kan zijn dat je een foto neemt, maar je camera hierbij net iets scheef is gehouden. Je wilt er in je bewerking voor zorgen dat de horizon recht staat. Na het draaien van de horizon kan het zijn dat de foto bijgesneden moet worden, omdat je anders lege vlakken krijgt. Een andere bewerking is de witbalans. Met deze optie geef je aan welk deel van de foto ook écht wit is. Dit kan tijdens het maken van de foto onduidelijk zijn geweest voor de camera door bijvoorbeeld het licht van een TL balk of zonlicht die een bepaalde inval heeft. Wil je de kleuren intenser maken? Dat kan door de verzadiging aan te passen. Met de meeste fotobewerkingsprogramma’s kun je gewoon lekker spelen met de opties en kijken op welke manier jouw foto het beste uitkomt.

Kunstige nabewerkingen

Kunst is natuurlijk een erg breed begrip, daarom is het lastig om hier 1 vorm aan te koppelen. Onder kunstige nabewerkingen verstaan wij het ‘onrealistische’ aspect aan een foto toevoegen. Zo kun je een gezicht helemaal uit elkaar halen en anders neerzetten. Of een fantasielandschap creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Comments are closed.